Expositie glas uit Nieuw-Buinen en Stadskanaal van start
In het verhaal over de glasindustrie in de Kanaalstreek ligt de focus vooral op de grote fabrieken van Nieuw-Buinen. Bij de gratie van de hoogwaardige turf die in Nieuw-Buinen gestoken kon worden, ontwikkelde zich in het Drentse dorp een voor Nederland unieke flessenindustrie en handel. In de exposities die het Keramisch Museum Goedewaagen in nauwe samenwerking met verzamelaar Henk Brans vanaf 2011 maakte, is die geschiedenis uitgediept.
In het verhaal over de glasindustrie in de Kanaalstreek ligt de focus vooral op de grote fabrieken van Nieuw-Buinen. Bij de gratie van de hoogwaardige turf die in Nieuw-Buinen gestoken kon worden, ontwikkelde zich in het Drentse dorp een voor Nederland unieke flessenindustrie en handel. In de exposities die het Ke ramisch Museum in nauwe samenwerking met verzamelaar Henk Brans vanaf 2011 maakte, is die geschiedenis uitgediept.
Aan datzelfde Dwarsdiep stichtte G. Nanninga ook een ambachtelijke glasfabriek (1960-1980). Maar aan de Groninger kant van de Kanaalstreek zou vanaf 1955 een andere glasindustrie van enorm belang ontstaan voor de regio. Philips liet een fabriekscomplex bouwen waar de zwart-wit beeldbuizen voor televisieapparaten gemonteerd zouden worden. Met steun van het Philipsmuseum Stadskanaal wordt in de nieuwe expositie op basis van de collectie Brans aandacht besteed aan de absoluut grootste werkgever op glasgebied in de Kanaalstreek.
Verzamelaar Henk Brans wist verder in de afgelopen jaren ook belangrijke stukken en documentatie te verwerven over de twee grote Musselkanaalster glasfabrieken van Sterglas Wilbrink (1950-1975) en Pfeiffer (1982-2002). Ook fabrieken die zich kenmerkten door ambachtelijk vakmanschap. Opmerkelijk is dat net als in Nieuw-Buinen sprake is van de inbreng van een Duitse glasblazer. Wilbrink haalde de veelzijdige Gunter Hitze naar Musselkanaal. Na de sluiting van Sterglas ging Hitze bij de nieuwe glasfabriek van Rosien in het Drentse Gasselternijveen werken. Daar was de latere fabrikant Ger Pfeiffer zijn assistent. Hitze ging nadien bij Nanninga werken.
Dit jaar is de expositie groter dan ooit opgezet. De expositie is te bezoeken van 6-11-21 t/m 27-3-22 bij Keramisch Museum Goedewaagen te Nieuw-Buinen.